Ludens teatar

 

Već pri osnivanju Ludens teatra gradske su vlasti iskazale velik interes i podršku za projekt i Grad Koprivnica je odmah postao naš glavni pokrovitelj. Naše djelovanje upisuje Koprivnicu u mapu kazališnih gradova Hrvatske.

Dugoročan nam je cilj uspostaviti kontinuitet kazališnog života u Koprivnici i proširiti ponudu kulturnih sadržaja u našem gradu. Od jeseni 2009. djeluje naš dramski studio kojem je cilj pružiti prostor za kreativno stvaranje mladoj koprivničkoj populaciji.
Također smo pokrenuli suradnju i razmjenu predstava s ostalim regionalnim kazalištima, čime smo proširili svoje djelovanje na područje cijele Republike Hrvatske.

Kako?

Ludens je rođen jednog kasnog ljetnog popodneva davne 2006. na terasi ispred kina Europa, uz dvije kave s mlijekom i čaše vode.

Tanja i Sven djetešce su još neko vrijeme nunali samo u mislima, dok se nije pojavila Jelena, te potjerala lijene na posao.

Malenom je samo to trebalo da opravda svoje ime - Ludens - igrač - i skoči iz imaginarne kolijevke u pravi svijet.

Ubrzo se stvar preokrenula pa je Ludens počeo ganjati svoje stvaratelje, željan vlastitog života i ispunjenja svoje svrhe - pravog kazališnog života.

Za svoj dom odabrao je, naravno, najljepši mali grad na svijetu, Koprivnicu. Tamo se uhljebio u prostoru koji je samo njega čekao - Domu mladih, a svojim entuzijazmom, optimizmom i potencijalom okupio je oko sebe niz onih željnih njegove igre na daskama koje život znače jednima, a radost donose drugima. Zaigrani Ludens danas obitava u Koprivnici i Zagrebu, a kako voli putovati, bit će ga posvuda.
No, jedno je sigurno - došao je da ostane.

Zašto uopće?

Kako objasniti zašto svaki slobodni vikend sjedamo u automobile ili na vlak i idemo u tu famoznu Koprivnicu?

Teško.

Nije na moru, a ipak barem dio godišnjeg odmora provodimo u njoj. Nema ni Eiffelov toranj, ni Big Ben, a svejedno je prijestolnica. Ne pratimo sport, ali u pravom navijačkom ludilu vičemo "Tooooo!!!" kad Slaven pobijeđuje ili Podravka donese doma još jedan pehar. Kako objasniti da nam niti jedno jelo nema dobar okus ako u njemu ne osjetimo barem mrvicu Vegete?

Teško je to objasniti čak i drugim "dotepencima" u Zagreb. Oni su svi došli i namjeravaju ostati. Mi smo tu uvijek na privremenom radu.

Mnogi su Koprivničanci, Podravci, isto tako otišli, i mada ih je srce uvijek vuklo natrag, nikad nisu došli stare dane provesti na klupama najljepšeg parka na svijetu. Njihovim željama usprkos, život je drugačije odlučio. Mi smo odlučili barem probati prkositi tome!

Možda i ne treba čekati penziju da bismo spojili dvije ljubavi. Onu prema poslu, koja nas je odvojila od one prema rodnom gradu. Iz te želje rodila se ideja koja se materijalizirala u obliku Ludens teatra.

Ludens teatar su prije svega ljubav, trud i želja da budemo u Koprivnici, ali i da Koprivnica stalno bude s nama. Ludens teatar je svojevrsna zahvala gradu koji nam je dao mirno, divno i zabavno djetinjstvo, veselu i bezbrižnu mladost, koji je poticao našu kreativnost i dao nam samopuzdanja da odemo iz njega u svijet. Vraćamo mu kroz ono što smo u tom svijetu naučili i što bismo željeli podijeliti s njim, njegovim stanovnicima, našim sugrađanima, obiteljima, prijateljima.

Stoga je Ludens teatar pokretač novih kreativnih snaga u Koprivnici kako bi im dao podstrek da istraže svijet…………..i vrate se doma…………u Koprivnicu………….baš kao i mi.

Vaši
Sven, Tanja i Jelena
Ludens tim čine:

•    voditeljica umjetničke organizacije: Jelena Hadži-Manev 
•    izvršni producent: Sven Šestak 
•    odnosi s javnošću: Martina Matota 
•    prodaja: Jasna Savić Predstave u ponudi:

•    A. Ayckbourn: NORMANOVSKA OSVAJANJA; režija: Franka Perković; igraju: Iva Visković, Anita Matić Delić, Jelena Hadži-Manev, Ozren Grabarić, Petar Leventić i Igor Kovač
•    K. Čapek: KAZALIŠTE - ŠTO, KAKO I ZAŠTO UOPĆE; režija: Ranko Zidarić; igraju: Sven Šestak, Jelena Hadži-Manev, Tomislav Baotić, Ivan Brkić, Robert Stilin
•     T. Štivičić: NEMREŠ POBJEĆ OD NEDJELJE; režija: Dario Harjaček; igraju: Filip Juričić, Jelena Hadži-Manev
•    Z. Ladika: OPREZ DJEVOJČICE, OPREZ DJEČACI!; režija: Sven Šestak; igraju: Ana Maras, Ivan Đuričić, Ladislav Tulač, Krešimir Marmilić


Kontakt:


Hrvatske državnosti 10
48000 Koprivnica
www.ludensteatar.hr
E-mail: