HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka

 

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca osnovano je 1885. godine. Od njegova osnutka pa sve do danas u njemu su gostovali veliki umjetnici kao što su Puccini, Mascagni, Caruso, Borelli, Gigli, a 1899. sa svojom družinom gostovala je i Sarah Bernhardt.
Od povijesne 1946. pa do danas, sa svoje četiri umjetničke grane (Hrvatska drama, Dramma italiano, Opera sa simfonijskom djelatnošću i Balet) i više od 50 godina njihova kontinuirana djelovanja, svojom kvalitetom izvedbi riječki je HNK uspio postaviti visoke kazališne i umjetničke kriterije i izboriti se za zasluženo mjesto jednog od kvalitetom vodećih kazališta u Hrvatskoj.
Riječko kazalište bavi se i klasičnim i suvremenim djelima, nastojeći svaki od izabranih naslova donijeti na scenu u modernim, sadašnjem trenutku sukladnim interpretacijama.
Uz redovni rad i program, Kazalište organizira i posebne manifestacije te ljetni festival, a posebnu pažnju pridaje i osmišljavanju programa za djecu.

"Zajčevi dani"
Manifestacija "Zajčevi dani" prvi se put održala krajem 1993. godine, u čast čuvenom riječkom i hrvatskom skladatelju Ivanu pl. Zajcu.
Od 2005. godine tradiciju održavanja ove vrijedne glazbene manifestacije u ulozi organizatora nastavlja HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, uvođenjem ponešto nove koncepcije s programski osvježenim i obogaćenim sadržajima.
Pokretanje "Zajčevih dana", manifestacije koja se dosada održavala krajem svake kalendarske godine, pobudilo je zanimanje i za druge nedovoljno istražene ne samo riječke skladatelje već i sve skladatelje Lijepe naše o kojima premalo znamo.
Glazbeno-scenska manifestacija "Zajčevi dani" iz godine u godinu nastavlja već posve prepoznatljivu tradiciju predstavljanja i revitalizacije te promoviranja hrvatskog glazbenog stvaralaštva uopće, skladatelja i djela iz različitih razdoblja.


"KamovFest"
Manifestacija koja je utemeljena 2009. u čast Janka Polić Kamova. Bavi se identitetom Rijeke koji čine u prvome redu njeni ljudi, oni koji su joj pripadali, koji su u njoj živjeli, oni koji su u njoj rođeni. S Jankom Polićem Kamovom i njegovim djelom nije samo započela hrvatska književna avangarda, već je ovaj "ukleti pjesnik" po mnogim elementima svoga stvaralaštva započeo avangardne procese što su uslijedili u Europi. Stoga ne čudi što je tijekom posljednjeg desetljeća  postao zanimljiv i europskoj te svjetskoj književnoj javnosti, koja sa začudnošću otkriva književnoumjetničku osobnost Kamova.

"Riječke ljetne noći"
Ljetni glazbeno scenski festival koji se održava u Rijeci. Program je vrlo bogat, u rasponu od klasične drame i praizvedbe novih dramskih tekstova do nastupa uličnih kazališta, od koncerata klasične glazbe do nastupa poznatih izvođača hrvatske estrade.
Namjera je u poznatim ili nepoznatim prostorima Rijeke stvarati ambijentalni teatar. Za vrijeme festivala riječki trgovi i terase pretvaraju se u pozornice na otvorenom, a u namjeri da se propita suodnos industrijske arhitekture i kazališta, dio programa odvija se i u napuštenim tvorničkim halama.
Festival je prvi put održan 2004. godine.

"Subotnje matineje u foyeru"

Za ljubitelje glazbe 2009. pripremili smo još jednu novinu, koncertno iznenađenje što smo ga nazvali "Subotnje matineje u foyeru". Riječ je o nizu koncerata što će ih izvoditi komorni sastavi  orkestra Opere i gosti. "Subotnjim matinejama" nastojali smo dodatno obogatiti našu popularnu koncertnu sezonu, koja uvijek donosi zanimljive programe, soliste i dirigente. Raduje nas što je upravo naša ideja i način promišljanja programa potaknula i ostala nacionalna kazališta da po uzoru na nas takve koncerte organiziraju i za svoje posjetitelje.

"Program za djecu"
Već nekoliko sezona bavimo se programom za djecu. Uz postavljanje jedne predstave u sezoni namijenjene mlađim osnovnoškolcima i dalje nastavljamo sa ciklusom koncerata pod naslovom "Koncert za mlade". Sezone 2009./2010. na scenu ćemo postaviti praizvedbu "Somewhere City", multimedijalnu predstavu za djecu i odrasle Gorana Lelasa u okviru programa Talijanske drame. U repriznom programu, zbog uvijek velikog interesa, još uvijek se mogu pogledati i ostali naslovi  za djecu: uspješnice  "Ljepotica i zvijer" te "Pčelica Maja", zahvaljujući kojoj je već 8 tisuća najmlađih gledatelja prvi put posjetilo kazalište i na njima prihvatljiv i prilagođen način upoznalo svijet operne umjetnosti.Kontakti:

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE IVANA pl. ZAJCA RIJEKA
Uljarska 1, 51000 Rijeka
centrala
e-mailINTENDANT
tel.

e-mail

PRAVNA SLUŽBA
tel.
e-mail

MARKETING I PROPAGANDA
tel.
e-mail

BLAGAJNA (prodaja ulaznica)
Verdijeva 5 a
tel.
e-mail
Rad blagajne 9,30 - 12,30 sati
i jedan sat prije početka predstave,
subotom 9,30 - 12,30

RAČUNOVODSTVO
tel.  , 355910
e-mail

HRVATSKA DRAMA
tel
e-mail

DRAMMA ITALIANO / TALIJANSKA DRAMA

tel
e-mail 

OPERA
tel
e-mail

BALET
tel
e-mail

TEHNIKA
tel
e-mail