Forum mladih dramskih pisaca u Republici Hrvatskoj

 

Kazališni epicentar - kazališni centar za mladu publiku u srednjoj i jugoistočnoj Europi, organizirao je 22. prosinca 2010. godine prvi po redu Forum mladih dramskih pisaca u Republici Hrvatskoj.

Na forumu su prisustvovali: Dubravko Jelačić Bužimski, kao predstavnik afirmiranih dramskih pisaca, Kristina Gavran, Vedrana Klepica, Ivor Martinić, Dino Pešut, Dijana Protić, Maja Sviben, Lana Šarić, Jasna Žmak i Rona Žulj.

Središnje događanje foruma bilo je utvrđivanje problema s kojima se mladi dramski pisci svakodnevno susreću.

Profesionalni problemi su višefazni. Pokrenuti su sa slabom inicijativom Akademije dramskih umjetnosti i Odsjeka dramaturgije u Zagrebu, s nedovoljnim poticajem Ministarstva kulture RH i nekorektnom državnom nagradom "Marin Držić".
Problemi su vidljivi i u slaboj edukaciji mladih dramskih pisaca na državnoj i međunarodnoj razini te nedostatku natječaja za dramski tekst - iako natječaji mladim autorima puno ne pomažu u radu, jer hrvatska kazališta nisu spremna riskirati s "mladim" tekstovima.

Interesi mladih dramskih pisaca u Republici Hrvatskoj su oživljavanje zajednice dramskih pisaca kroz radionice, seminare i edukaciju.

Prisutni dramski pisci složili su se kako ne mogu utjecati na sistem, ali mogu nuditi konkretne programe koji će biti poticaj za daljnji razvoj, poput umrežavanja i vlastite promocije: javnih čitanja, prevođenja i tiskanja tekstova mladih autora.