Theatre EpicentreTheatre EpicentreTheatre Epicentre

Mala scena

 


"Naš kazališni život nije se dao razdvojiti od našeg svakodnevnog života. Stvarati kolektivno bilo je isto što i živjeti kolektivno."
(Rudolf Steiner)


Misija
Naša je misija djeci svih uzrasta, od 0 do 15 godina, ponuditi kazališnu umjetnost kao sastavni dio njihovog odrastanja. Želimo uspostaviti komunikaciju i povesti dijalog s našom mladom publikom o gorućim i svakodnevnim temama koje ih interesiraju i zaokupljaju. Želimo im pomoći razumjeti svijet koji ih okružuje, ohrabriti ih i potaknuti da hrabro u njega zakorače. Naša je dužnost sa pozornice radoznalo pitati i propitkivati dječju svakodnevicu i slati poruke ohrabrenja i nade. Naša je misija kazalište za mladu publiku postaviti u ravnopravan odnos sa tzv. kazalištem za odraslu publiku, i to neprestanim zalaganjem za izvrsnost i strogim, umjetničkim kriterijima ocjenjivanja vlastitog rada. Naša je misija afirmirati autohtono stvaranje hrvatskih autora, ali i promovirati vrhunce svjetskog stvaralaštva za djecu i mlade. Naša je misija uključivanje kazališne umjetnosti u programe obrazovnih institucija na svim razinama, edukacija edukatora, publike i umjetnika. Naša je misija kazalištem inicirati međugeneracijsku komunikaciju, posebno unutar obitelji, poboljšati međusobno razumijevanje i potaknuti prevladavanje problema i nesporazuma koja prate odrastanje.

Vizija
Mala scena u budućnosti se vidi kao jedno od europskih kazališnih centara iz kojeg se šire nove ideje i nova razmišljanja o kazališnoj umjetnosti za mladu publiku te koji promovira nove forme u skladu sa svjetskim spoznajama i suvremenim tokovima. Hrvatsko autohtono stvaralaštvo na taj će način biti pozicionirano u europski kontekst te će povući i ostala hrvatska kazališta za djecu u tom smjeru. Taj cilj moguće je dostići jedino beskompromisnim zalaganjem za umjetničko kazališno stvaranje za djecu. Vizija Male scene u budućnosti je slika modernog kazališta za djecu kao umjetničke, a ne pedagoške institucije, s programom koji nije samo sredstvo koje škola upotrebljava za ostvarivanje svojih obrazovnih zadataka ili koje je dopuna nastavi, nego je kazalište koje, neovisno o školskim programima i potrebama, pridonosi obrazovanju djece autohtonim umjetničkim stvaranjem. To je kazalište koje djecu odgaja umjetnošću, a ne obrazuje ih za umjetnost, kazalište kome su djeca publika danas, a nisu publika u budućnosti i konačno, kazalište koje je ravnopravni segment, a ne pomoćno sredstvo odgoja i obrazovanja. Zapošljavanje stručnih i obrazovanih mladih ljudi koji ove zahtjeve za izvrsnost mogu realizirati strateško je opredjeljenje kazališta. Mladi umjetnici svih profila koji u Maloj sceni ne samo sazrijevaju, nego i vode kazalište u budućnosti vizija je, ali i realan cilj.

 

Kontakt:

Medveščak 2
10000 Zagreb
tel. (01) , , , fax. (01)

e-mail: