Kazališna radionica Gustl

 

Kazališna radionica "GUSTL" osnovana je 1994. u povodu projekta "Gustlsalon", cabareta po A.G.Matošu, kao Umjetnička organizacija pri Ministarstvu kulture RH.

O predstavama:

Gustlsalon želi se kroz putovanja hrvatskog satiričara, pjesnika, novinara, novelista, feljtonista, crtičara, velikog poznavatelja glazbe (svirao violončelo), A.G.Matoša (1873-1914), baviti odlaskom i povratkom. "Matoš, naš suvremenik" mogao bi glasiti podnaslov.

Koristeći se njegovim pjesmama, pismima, humoreskama, kritikama.., prolazimo točke putovanja (ili točke cabareta ). Klaun-skitnica putuje. Imaginarno putovanje vodi preko Beograda, Ženeve, Pariza, Maroka i Egipta ("Pismo iz Afrike"). Bio je prvi hrvatski pisac koji je živio od pisanja, bez namještenja i kompromisa.

Sve započinje u situaciji karnevala pa je glazba (isključivo uživo izvedena) u početku folklornoanegdotalna, potom atmosferska, da bi se na kraju raspala i ostala na samom ritmu. Kraj je, preko Matoševih riječi, sasvim u današnjici.

Uz Gustlsalon (odigran do sada preko 400 puta, emitiran na HRT-u, uz izvedbe na domaćim festivalima: Dani satire, Festival glumca..., ostvario i zapažena gostovanja u inozemstvu: Berlin, London, Pariz, Festival u Minsku, Crnoj Gori (nagrađen), K.R. "Gustl" ostvarila je u 1998.g. predstavu "So, So", u suradnji s "Companie des Loups", Marseille, (Eurokaz, gostovanje u Francuskoj), a tijekom 1998. i 1999. finalizira dugotrajni projekt "Maraton" (Porin za scensku glazbu), u veljači 2001. izlazi "Konačno kraj" P.Turrinija, a tijekom ljeta fi nalizira "Odiseju 2001" po Homeru, na Primorskom poletnom festivalu (Slovenija). Edita Majić dobila je za "Odiseju..." nagradu na Festivalu glumca, a osim gostovanja po Hrvatskoj u 2002. bili smo i na međunarodnim festivalima u Italiji (Mittelfest), na Cipru i u Rumunjskoj (Sibiu), a u Makedoniji (STOBI) je nagradjena...

 

FinoWino

Koja su autohtona hrvatska vina? Što i kako treba sa vinom i što je na kraju i čime

se bavi sommelier? Što su o vinu i običajima oko njega govorili naši stari, a što hrvatski pjesnici i pisci? Na ova i mnoga druga pitanja o vinu, odgovaraju glumac Zagrebačkoga kazališta mladih Damir Šaban i glazbenik Ivan Koprivčević te redatelj Željko Zorica u kompilaciji tekstova o vinu od Biblije do Krleže. Predstava se poigrava pučkim izričajem kroz pripovijedanje o natjecanju u sommelierskim vještinama.

 

Kontakt:

KAZALIŠNA RADIONICA
Hreljinska 5, 10000 Zagreb, Croatia
tel/fax: (+385) 1 3630073, ,
E-mail: