Malo splitsko kazalište

 

Stoga svi projekti imaju karakteristiku da baveći se gorućom socijalnom tematikom educiraju i zabavljaju. Također, ovo kazalište okuplja mlade uglavnom splitske akademski obrazovane kazališne umjetnike koji tu imaju priliku slobodnije i neopterećenije izražavati svoje stvaralaštvo nego u institucionaliziranim kazalištima. Na čelu je Marica Grgurinović, kazališna redateljica i dramska pedagoginja s iskustvom rada s djecom i mladima, zatim Branko Ružić, scenarist i dramaturg, te glumci Mijo Jurišić, Zdeslav Čotić, Vanda Boban, te Andrijana Vicković.

Vodeći se jednom od temeljnih ideja socijalnog promišljanja da je edukacija djece prevažna za njihovo zdravo
odrastanje, i da ne smije biti naplaćivana od djece (gledatelja), Malo splitsko kazalište nastoji besplatno igrati predstave za djecu, a financira se donacijama i potporama srednjih škola u kojima je predstava odigrana, gradskih uprava, Županije splitskodalmatinske, privatnih tvrtki.

Prvi projekt pod službenim imenom je edukativna predstava o hepatitisu «Što mi može virus?» za uzrast 14-20g. (u režiji Marice Grgurinović), nastala u suradnji s Hrvatskom udrugom liječenih i oboljelih od hepatitisa HULOH-HEPATOS. Premijerno je izvedena krajem listopada 2009. u Gradskom kazalištu lutaka Split, dosad odigrana 20 puta i gledalo ju je 2000 mladih.

Od listopada 2010. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića započeo je program BAJKAONICA - interaktivno pričanje bajki koje izvodi Andrijana Vicković. Bajkaonica se temelji na ideji izuzetno sugestivnog pričanja lišenog dodatnih scenskih pomagala u kojem djeca imaju aktivnu ulogu sustvaratelja izvedbi na način da, onda kad požele i osjete se slobodnim, direktno sudjeluju u pričanju i odigravanju situacija, događaja i mjesta iz bajke.

Da bi u cijelosti ispunilo zadaću kazališta za djecu i mlade, «Malo splitsko kazalište» organizira dramske radionice za djecu i mlade u Gradskoj knjižnici Marka Marulića (vode ih glumica Andrijana Vicković i kazališna redateljica Marica Grgurinović). U idućoj godini planiramo provoditi ih na još dvije lokacije u Splitu i to u Sveučilišnoj knjižnici te u Info-zoni. Dramske radionice provode se i u osnovnim školama u Dugopolju i Solinu, kao i u Podstrani.

KONTAKT:
Telefon 021 22 34 51
Mobitel
Mail:
www.malosplitskokazaliste.hr
Adresa: Vinkovačka 51, Split