Sanja Miloloža


Nekoliko uvodnih podataka za danassutra jednu sanjinografiju

Godine 2010. Sanja je Miloloža mama Hrvoju (19),  Ivi (16)  i Luki (10) te supruga Zoranu - Zocu. Profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti zaposlena na radnom mjestu učitelja hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Jure Kaštelana u Zagrebu. Razrednica je 5. b razredu.
Glavna urednica školske spomenice Četiri desetljeća pod trnjanskim jablanima te pokretačica i urednica Humanitarne biblioteke OŠ Jure Kaštelana Slovo djetinjstva.

Zašto je jedna od njezinih e-adresa poetessanja@...

Piše pjesme i priče te stihove za glazbu.
•  U 8. razredu osnovne škole napisala roman u nastavcima o svojim prijateljima u budućnosti, u nastavcima (svaki nastavak posvećen je bio jednom prijatelju - Ozrenu, Kreši, Davoru, Goranu) pod nazivom Davni korijeni, koji je nažalost izgubljen. Iste godine prof. Dubravka Foršek organizira njezinu Izložbu pjesama (do tada učenica Sanja Landekić nije imala pojma da to može postojati!).

Na proglašenju za učenicu generacije (a to je bila u svojoj školi) recitirala je svoju pjesmu na ruskom jeziku (na što je prof. Ljerka Devčić bila vrlo ponosna). U srednjoj ju je školi prof. Ivica Bubalo izbacila s prvoga sata hrvatskoga (ili sprskoga!) jezika jer u vlastitome govoru nije znala izbjeći poštapalicu pa ne znam i tako je na pitanje o motivima u pjesmi Kad mlidijah umrijeti započela odgovor Pa ne znam... i prije nego što je uspjela izreći cijeli slap jesenjih riječi - morala je napustiti učionicu.

Profesorica se Bubalo ne sjeća da je izbacila iz razreda jednu od svojih najdražih učenica na početku njezinoga srednjega školovanja, ali je bila važnom poticateljicom i bitnom karikom lanca srednjoškolskih uspjeha i to što je Sanja Landekić dobila nagradu CEZAKUM-a za svoj literarni rad.

Ta je Sanja, dakle, osim što je u jednoj školskoj zadaći napisala samo jednu rečenicu - preko cijele stranice (i za nju dobila čistu peticu), napisala mnoštvo pjesama i jedan sonetni vijenac /za okladu s prijateljem iz razreda Hrvojem Peternelom. Kasnije je napisala još dva, bez oklade. U jednom zborniku objavljena joj je kratka priča Rečenica u suton (nastala od one školske zadaće). Neobjavljena joj je zbirka Lirice s nekoliko lirskih proza, sonetnim vijencima i kratkim izborom pjesama, a sabrana zbirka s naslovom Do međuneba čekat će - dok malo ne ojača - još nekoliko desetljeća na objavljivanje.

•  Surađivala s VIS HOSANA na CD-u Luka srca, a nagrađena na Uskrsfestu za tekst Pomisli me, Isuse. Posljednji projekt muzikalija jest CD Moja škola Jure Kaštelana glazbenoga dvojca DUO JAŠEK (Marko i Zoran Jašek) koji je uredila povodom 90. obljetnice rođenja, 70. obljetnice zbirke Crveni konj i 20. obljetnice preminuća Jure Kaštelana, na kojemu participira i kao autorica stihova skladbi Munjena zbunjena i Ekohimna te buduće skladbe posvećene Juri Kaštelanu Od snova i kamena.

Rad s dramskom i medijskom družinom Usnovci

U šk. god. 2001./2002. te 2002./2003. u OŠ Augusta Šenoe zadužena za dramsku družinu te s grupom producira igrokaze Maskeo i Maskulija te Pričokaz u nekoliko slika.

Od šk. god. 2003./2004. u OŠ Jure Kaštelana vodi  školsku medijsku družinu USNOVCI (igrokazi: Nemam vremena, Izabel'ceeeee ili Savudinova audicija, Badnjaci i vilenjaci, recital: Najljepša je boja zavičajnog neba, kratki film: Kneja i Film o nama - kako je nastao CD Moja škola Jure Kaštelana).

Usnovci sudjeluju na školskim priredbama i LiDraNo natjecanjima (1 državna smotra - s dramskim tekstom učenice, 1 županijska smotra i nekoliko općinskih smotri), jednom su gostovali u Osnovnoj školi Tina Ujevića kao prijateljska učenička glumačka družina s predstavom Izabel'ceeeee ili Savudinova audicija (Izabel'ca je danas student 1. godine Dramske akademije Nikola Baće), ali primarna je dramska igra kao pedagoška metoda za razvitak djetetove socijalizacije i izgradnje osobnoga samopouzdanja.

•  Usnovci su danas grupa od 25 učenika koja trenutno priprema scensku improvizaciju ulomka romana Maše Bambić Savez u Tvrđavici pod nazivom Predstava Vjetra Čarobne Trave (Vjetar Čarobne Trave glavni je lik igrokaza, vrač hrabrog plemena Crvenih lisica). Predstava se organizira povodom promocije romana Savez u Tvrđavici: dječji roman o nepravednoj kiši i Pravednom Oblaku čije je 1. izdanje autorica darovala projektu Škole za Afriku u sklopu Kurikuluma Osnovne škole Jure Kaštelana koja se uključila u spomenuti projekt pod pokroviteljstvom UNICEF-a. Sav prihod od prodaje 1. izdanja ovoga djela namijenjen je školovanju afričke djece.


Za one koji o Sanji Miloloži žele znati službenije:

OBRAZOVANJE
•    1986. - 1990. Centar za odgoj i obrazovanje u kulturi (II. i VII. gimnazija)
•    1992. - 1998. Kroatistika, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (diplomirala)
•    1999. - 2000. Poslijediplomski znanstveni jezični kroatistički studij FF-a (apsolvirala)

RADNO ISKUSTVO
Prosvjetno:
•    Osnovna škola Antuna Augustinčića, Zaprešić (1998. - 1999.)
•    Osnovna škola Josipa Račića, Zagreb (1999.)
•    Osnovna škola Jure Kaštelana, Zagreb (1999., 2003. - danas)
•    Osnovna škola Augusta Šenoe, Zagreb (2002. - 2003.)
•    Graditeljska i obrtnička škola, Zagreb (1999. - 2000.)

Lektorski rad (stručni suradnik u službama za jezik i govor, lektor):
•    Hrvatska televizija, Redakcija teleteksta, Zagreb (1999. - 2000.)
(pokrenula i vodila rubriku Knjige)
•    Hrvatska televizija, Web redakcija, Zagreb (1999. - 2000.)
(položila lektorski ispit HTV-ove kuće kod prof. Branka Erdeljca)
•    Hrvatska gospodarska komora, Zagreb (2001. - 2002.)
(projekt monografije za 150. obljetnicu HGK)
•    Profil International (2003. - 2005.) -  razna udžbenička i priručnička izdanja
•    Naklada Marije Škorić (2004.) - Očuršćak, Siniša: Filozofski zapisi, pjesme i odjeci
•    FFDI (2004.) - Miščin, Daniel: U stih upisana metafizika
•    Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Filozofski fakultet Družbe Isusove (2006.) - Miščin, Daniel: Temelji diplomacije Svete Stolice

Autorski, recenzentski i urednički rad:
•    Hrvatsko slovo (1999. - 2002.): prikazi knjiga
•    Profil International (2003. - danas): recenzije, priručnička, udžbenička, multimedijalna izdanja i zabavnopoučna igra Pobijedi zbunilicu
•    Metodički profili (2009. - 2010.): stručni članci i izvješća
•    Osnovna škola Jure Kaštelana (2007.): školska spomenica Četiri desetljeća pod trnjanskim jablanima
•    Osnovna škola Jure Kaštelana (2009./2010.): muzikalija - CD Moja škola Jure Kaštelana
•    Osnovna škola Jure Kaštelana (2010.): dječji roman Maše Bambić Savez u Tvrđavici (pokrenula Humanitarnu biblioteku OŠ Jure Kaštelana Slovo djetinjstva)

Vodi projekte višednevne terenske nastave MATURALKO (međurazredna natjecanja u kvizu znanja, literarni natječaj - pisanje soneta, natjecanje u pjevanju i plivanju). ☼ Potaknula redizajn školskog lista OŠ Augusta Šenoe - Augustijan, te ga pratila suradnjom prva tri broja

Vodila likovne radionice i bila animator kulture (1986. - 1990.) u dječjim odmaralištima "Vladimir Nazor" (organizacija različitih natjecanja, izbora, kvizova, kulturnih večeri...)