Programska knjižicaOd 1. do 4. rujna 2011. održali smo prvu kazališnu Burzu neovisnih kazališta i kazališnih družina. Nakon 4 dana intenzivnog druženja i 21 odigrane predstave za gledatelje svih uzrasta, od djece od 1 i pol godine do odraslih, možemo se samo s ponosom osvrnuti na brojke: 14 kazališta i kazališnih družina iz 3 županije izvelo je 21 predstavu koju je pogledalo gotovo 1400 gledatelja.

Cjelokupan program Burze održao se u kazalištu Mala scena, a sudjelovali su: Kvak, Mala scena, Tvornica lutaka, Gustl, Moruzgva, Svarog, Bacači sjenki, Merlin, Rugantino, Tirena, Play drama, Don Hihot, ActLab i Planet Art.
U nedjelju, 4. rujna održan je i okrugli stol "Zašto surađivati s Mrežom neovisnih kazališta i kazališnih družina?".

Brošuru s opširnijim informacijama o predstavama koje su sudjelovale na prvoj kazališnoj Burzi možete preuzeti ovdje.

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli da se naša prva Burza ostvari. Zahvaljujemo publici koja je u velikom broju pratila predstave i podržala našu inicijativu. Zahvaljujemo medijima koji su objavljivali dogadjanja na Burzi i omogućili da se o našoj inicijativi čuje u javnosti. Posebno se zahvaljujemo našim sponzorima - Profilu, JANI, Kaptolskoj Kleti te medijskim pokroviteljima i pratiteljima: T-portalu, Večernjem listu, KaUrbani i Port.hr-u koji su omogućili da se naša Burza održi i da se o njoj čuje.

 

Mreža logo PROZIRNI s marginom desno i doljeO MREŽI

Mreža neovisnih kazališta i kazališnih družina osnovana je početkom rujna 2010. godine unutar Kazališnog epicentra s ciljem poboljšanja kazališne ponude na području cijele Republike Hrvatske.

ZAŠTO SMO SE OSNOVALI?

Na hrvatskom kazališnom tržištu djeluje puno "kazališta" koja nisu registrirana u skladu sa Zakonom o kazalištima, odnosno, nisu upisana u Očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a svoje programe nude vrtićima, školama, pučkim otvorenim učilištima, centrima za kulturu te ostalim organizatorima koji djeluju u našoj zemlji. Budući da smatramo da nam ti nelegalno organizirani subjekti oduzimaju tržište od kojega živimo (koje se iz godinu u godinu smanjuje), a da je i kvaliteta tih programa često upitna, odlučili smo se umrežiti kako bismo lakše prebrodili krizu koja nas itekako pogađa, ali i kako bismo našoj publici ponudili kvalitetniji program i poslovanje.

NA KOJI NAČIN DJELUJEMO?

Uz kazališnu Burzu još jedna od aktivnosti kojom namjeravamo promovirati svoj rad te poboljšati kvalitetu djelovanja je knjižica "Neovisnih kazališta i kazališnih družina".

CILJ
Bolje pozicioniranje neovisnih kazališta i kazališnih družina unutar kazališnog sustava te dugoročna eliminacija "sivog tržišta".

GDJE DJELUJEMO?

Djelujemo na području cijele Republike Hrvatske jer naših sadašnjih članova (a nadamo se da će ih s vremenom biti i puno više) ima u više županija. Svoje predstave možemo igrati, ovisno o mogućnostima svakog pojedinog člana, u vašim prostorima gdje inače organizirate predstave.

KOJE SU NAŠE STRATEGIJE DJELOVANJA?

  • Naša je prva strategija IZVRSNOST, jer u umjetnosti, jedino je izvrsno dovoljno dobro, a naši se članovi bave - umjetničkom djelatnošću koju želimo podijeliti s vama.
  • Druga je naša strategija UMREŽAVANJE, ali ne samo umrežavanje nas samih u ovu mrežu, nego i vas, korisnika naših usluga, a u svrhu bolje povezanosti, protočnosti informacija te u završnici, otkrivanja novih kvaliteta i mogućnosti suradnje. Kroz zajedničko umrežavanje možemo vam ponuditi, osim kazališnih predstava, organizaciju radionica, seminara, okruglih stolova za koje ćete biti zainteresirani, a koji će vam naši članovi moći ponuditi temeljem svog profesionalnog iskustva u kazališnoj djelatnosti.
  • Kroz našu treću strategiju, JAVNO DJELOVANJE, namjeravamo pojačati ideju o važnosti podizanja kvalitete kazališne ponude u Hrvatskoj te je prenijeti i na one koji odlučuju o kazališnoj umjetnosti, od države do lokalne/regionalne samouprave. Također želimo pomoći osvješćivanju javnosti u svrhu postizanja već spomenute izvrsnosti.
  • I na kraju, četvrta, ali nipošto manje važna, strategija jest EDUKACIJA nas samih, profesionalnih kazališnih umjetnika udruženih u mrežu, vas koji "na terenu" odlučujete uime svoje publike, ali i šire javnosti, jer samo boljom edukacijom svih sudionika u procesu stvaranja i distribucije kazališnih produkcija, predstave mogu biti - bolje.