Natječaj za dramski tekst za mlade u sedam južnoslavenskih zemalja

 

Kazališni epicentar, kazališni centar u srednjoj i jugoistočnoj Europi, u suradnji s kazalištem Company of Angels iz Londona raspisuje natječaj za dramski tekst za mlade, od 14 godina na više, u sedam zemalja: Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji.

Organizatori projekta natječajem žele potaknuti dramsko stvaralaštvo za mlade u južnoslavenskim zemljama, omogućiti vidljivost dramskih autora u regiji te stimulirati izvođenje novih dramskih tekstova izabranih po kriteriju izvrsnosti u kazalištima izvan spomenutih država.

Nagrađeni dramski tekstovi iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenijie, Srbije i Makedonije tiskat će se u zbirci Južnoslavenska čitanka na izvornom jeziku i u prijevodu na engleski jezik.

Promocija Južnoslavenske čitanke održat će se u zemljama srednje i jugoistočne Europe te u Londonu u studenom 2012. godine.  

Nagrađeni dramski tekstovi bit će izvedeni u nekom od kazališta za mlade, koje je član Kazališnog epicentra, u svakoj od pojedinih zemalja.

Tema natječaja dramskog teksta za mlade, od 14 godina na više je slobodna.

Žiri je sastavljen od članova Kazališnog epicentra, a svaka država ima svoj žiri. Natječaj je tajan, a dramski tekstovi se moraju dostaviti pod šifrom i s naznakom "Za Južnoslavensku čitanku" do 1. rujna 2011. godine.

Autori pobjedničkih dramskih tekstova iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije objavit će se na stranicama Kazališnog epicentra (theatre-epicentre.org) 19. prosinca 2011. godine.ŽIRI PREMA ZEMLJAMA:

BOSNA I HERCEGOVINA: mr.sc. Miroljub Mijatović, Umjetnički voditelj Dječije, omladinske i lutkarske scene
Kontakt:
E-mail:
Adresa: Dječija, omladinska i lutkarska scena, Bosansko narodno pozorište Zenica, Trg Bosne i Hercegovine 3, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina

BUGARSKA: Kremena Dimitrova, dramaturg
Kontakt:
E-mail:
Adresa: 16 Karnigradska, II - 2, Sofia 1000, Bugarska

CRNA GORA: doc. dr. Nikola Vukčević, redatelj, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje
Kontakt:
E-mail:
Adresa: FDU Cetinje, za Nikolu Vukčevića, ulica Bajova 5, 81 250 Cetinje

HRVATSKA: Ivica Šimić, glumac i redatelj, umjetnički direktor kazališta Mala scena. Glavni tajnik međunarodne udruge kazališta za djecu i mlade ASSITEJ International, osnivač i voditelj Kazališnog epicentra - kazališnog centra za mladu publiku.
Kontakt:
E-mail:
Adresa: Preradovićeva 44, 10 000 Zagreb

SLOVENIJA: Jera Ivanc, umjetnička voditeljica Dramskog odra za mlade Lutkovnog gledališča Ljubljana
Kontakt:
E-mail:
Adresa: Lutkovno Gledališče Ljubljana, Krekov trg 2, 1000 Ljubljana

SRBIJA: Milica Piletić, dramski pisac i scenarist
Kontakt:
E-mail:
Adresa: Pozorište Boško Buha, za Milicu Piletić, Trg Republike br. 3, 11 000 Beograd, Srbija

MAKEDONIJA: Nelko Nelkovski, predsjednik ASSITEJ-a u Makedoniji
Kontakt:
E-mail:
Adresa: P.O.Box 11, 1060, Gjorce Petrov, Skopje, Makedonija


Kazališni epicentar, kazališni centar u srednjoj i jugoistočnoj Europi, putem edicija kazališnih čitanki promovira i potiče dramsko stvaralaštvo za djecu i mlade u regiji te afirmira dramsko pismo autora iz drugih regija. U posljedne dvije godine u nakladi Kazališnog epicentara tiskani su prijevodi njemačkih autora u Njemačkoj čitanci, poljskih autora u Poljskoj čitanci i britanskih autora u Britanskoj čitanci.