Theatre EpicentreTheatre EpicentreTheatre Epicentre

Marija Ratković

MARIJA RATKOVIĆ

Rođena je  1985. godine u Karlovcu. Apsolventica je njemačkog i španjolskog jezika i književnosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Završila je BA studij filmske, TV i kazališne produkcije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Studentica je 2. godine MA studija produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti pri ADU.

Prve korake u filmskoj umjetnosti napravila je u Videodružini Gimnazije Karlovac i kasnije osnovanom Kinoklubu, čija je članica i dan danas, gdje se posljednjih desetak godina sustavno bavi medijskom pedagogijom. Završila je nekoliko edukacija iz područja filmske umjetnosti u Hravtskoj i svijetu i volontirala je na mnogobrojnim festivalima i radionicama. Kontinuirano volontiranje polako je prešlo i u honorarni rad, gdje je u razdoblju od 2006. do 2010. godine radila na ukupno 30 festivala, stekavši znanje u svim segmentima organizacije. Zajedno s Kinoklubom Karlovac 2007. godine preuzela je organizaciju Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži. Godinu dana kasnije isti tim pokrenuo je i Four River Film Festival - prvi međunarodni festival posvećen isključivo srednjoškolskom filmu. Izvršna je producentica istih.

Iako živi u Zagrebu, ostala je iznimno aktivna i u svom rodnom gradu. U srpnju 2011. godine kao svoj diplomski rad pokrenula je jedinstveni projekt Karlovačkog riječnog kina - kina na obali jedne od četiri karlovačkih rijeka (Korani), što se pokazalo kao velikom atrakcijom.

Od ožujka 2008. radi i kao vanjski suradnik Hrvatskog filmskog saveza - kao izvršni producent filmskih projekata nastalih u produkciji HFS-a, a od srpnja 2010. imenovana je koordinatorom sektora produkcije.

Od travnja 2008. do studenog 2010. bila je honorarno zaposlena u produkcijskoj kući Hulahop d.o.o. gdje je djelovala kao operativni producent na različitim projektima.

U periodu od siječnja do svibnja 2009., ispred produkcije kuće "Produkcija Živa d.o.o." koordinirala je hrvatsku distribuciju filma "Na putu" redateljice Jasmile Žbanić. Iste godine koordinarala je i hrvatsku distribuciju filma "Cirkus Columbia" Danisa Tanovića.

Od rujna 2009. članica je Vijeća za dramsku umjetnost, film i kinematografiju pri Odjelu za društvene djelatnosti Grada Karlovca

U svibnju 2006. položila je tečaj za turističkog pratitelja i povremeno se bavi tim poslom. Osim njemačkim i španjolskim, aktivno se služi i engleskim jezikom.