Theatre EpicentreTheatre EpicentreTheatre Epicentre

 

Mreža logo PROZIRNI s marginom desno i doljeO MREŽI

Mreža neovisnih kazališta i kazališnih družina osnovana je početkom rujna 2010. godine unutar Kazališnog epicentra s ciljem poboljšanja kazališne ponude na području cijele Republike Hrvatske.

ZAŠTO SMO SE OSNOVALI?

Na hrvatskom kazališnom tržištu djeluje puno "kazališta" koja nisu registrirana u skladu sa Zakonom o kazalištima, odnosno, nisu upisana u Očevidnik kazališta pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a svoje programe nude vrtićima, školama, pučkim otvorenim učilištima, centrima za kulturu te ostalim organizatorima koji djeluju u našoj zemlji. Budući da smatramo da nam ti nelegalno organizirani subjekti oduzimaju tržište od kojega živimo (koje se iz godinu u godinu smanjuje), a da je i kvaliteta tih programa često upitna, odlučili smo se umrežiti kako bismo lakše prebrodili krizu koja nas itekako pogađa, ali i kako bismo našoj publici ponudili kvalitetniji program i poslovanje.

NA KOJI NAČIN DJELUJEMO?

Uz kazališnu Burzu još jedna od aktivnosti kojom namjeravamo promovirati svoj rad te poboljšati kvalitetu djelovanja je knjižica "Neovisnih kazališta i kazališnih družina".

CILJ
Bolje pozicioniranje neovisnih kazališta i kazališnih družina unutar kazališnog sustava te dugoročna eliminacija "sivog tržišta".

GDJE DJELUJEMO?

Djelujemo na području cijele Republike Hrvatske jer naših sadašnjih članova (a nadamo se da će ih s vremenom biti i puno više) ima u više županija. Svoje predstave možemo igrati, ovisno o mogućnostima svakog pojedinog člana, u vašim prostorima gdje inače organizirate predstave.

KOJE SU NAŠE STRATEGIJE DJELOVANJA?

  • Naša je prva strategija IZVRSNOST, jer u umjetnosti, jedino je izvrsno dovoljno dobro, a naši se članovi bave - umjetničkom djelatnošću koju želimo podijeliti s vama.
  • Druga je naša strategija UMREŽAVANJE, ali ne samo umrežavanje nas samih u ovu mrežu, nego i vas, korisnika naših usluga, a u svrhu bolje povezanosti, protočnosti informacija te u završnici, otkrivanja novih kvaliteta i mogućnosti suradnje. Kroz zajedničko umrežavanje možemo vam ponuditi, osim kazališnih predstava, organizaciju radionica, seminara, okruglih stolova za koje ćete biti zainteresirani, a koji će vam naši članovi moći ponuditi temeljem svog profesionalnog iskustva u kazališnoj djelatnosti.
  • Kroz našu treću strategiju, JAVNO DJELOVANJE, namjeravamo pojačati ideju o važnosti podizanja kvalitete kazališne ponude u Hrvatskoj te je prenijeti i na one koji odlučuju o kazališnoj umjetnosti, od države do lokalne/regionalne samouprave. Također želimo pomoći osvješćivanju javnosti u svrhu postizanja već spomenute izvrsnosti.
  • I na kraju, četvrta, ali nipošto manje važna, strategija jest EDUKACIJA nas samih, profesionalnih kazališnih umjetnika udruženih u mrežu, vas koji "na terenu" odlučujete uime svoje publike, ali i šire javnosti, jer samo boljom edukacijom svih sudionika u procesu stvaranja i distribucije kazališnih produkcija, predstave mogu biti - bolje.