Theatre EpicentreTheatre EpicentreTheatre Epicentre

Newsletter Platforme za kulturne promjene

 

Posljednjih se desetak dana medijski prostor užario, a ne vidi se kad bi se i kako situacija mogla smiriti. I u tiskovinama i na portalima objavljeni su tekstovi koji sve direktnije i sa sve oštrijom retorikom osvjetljavaju "rabote" u kulturi u Hrvatskoj. Najveću su prašinu podigli tekstovi o poslovanju HNK. Nakon što je u javnost "procurio" ZAPISNIK O OBAVLJENOM PRORAČUNSKOM NADZORU U HNK ZAGREB Ministarstva financija, komentari o radu vodstva HNK na čelu s intendanticom Anom Lederer i njezinom poslovnom ravnateljicom Stelom Telebuh Stazić, o nepravilnostima i o dijeljenju novaca poreznih obveznika na portalima i u tiskovinama ne prestaju.

HNK

Prvi je u javnost sa svojim napisom na tu temu izašao Tomislav Čadež, 8. ožujka u Jutarnjem listu i naslovio ga sa "Ana Lederer isplatila sebi 71.490,00 kuna honorara", a nekoliko dana nakon toga, u 24 sata, Ines Madunić analizira ZAPISNIK O OBAVLJENOM PRORAČUNSKOM NADZORU U HNK ZAGREB Ministarstva financija u članku "Tajna lista isplata" . Ovi tako važni napisi objavljeni su samo u tiskanim izdanjima, ali ne i u elektronskim. Izgleda da je nekome bilo jako stalo do toga da informacije o skandaloznom upravljanju našom najvećom i najskupljom kulturnom ustanovom ne dopru do velikog broja čitatelja. Kad već taj "netko" nije mogao spriječiti i tiskana izdanja, potrudio se da ne izađu u on line formatu. No, da biste mogli pročitati ove zanimljive analize, donosi vam članke u PDF formatu ovdje. Pročitajte ih i uvjerite se sami o kriminalnom upravljanju i privatizaciji naše matične kazališne kuće.

PDF Večernji list PDF 24 sata

 

Nora Krstulović

Nora 3

MINISTARSTVO FINANCIJA U HNK ZAGREB: ŠTO SU PRONAŠLI, A ŠTO NE

Da ne bi sve ostalo samo u tiskovinama koje rijetko tko čita, pobrinula se Nora Krstulović, koja na portalu Teatar.hr, u nastavcima, briljantnom pronicavošću, detaljno i neumoljivo analizira ZAPISNIK Ministarstva financija: - "Iz Zapisnika je razvidno da je još u kolovozu 2012. Ministarstvo uprave provelo upravni nadzor nad HNK Zagreb, ali se i puna dva mjeseca kasnije ta kuća nastavila oglušivati o njegove zaključke! No, koliko god bio šokantan izvještaj Ministarstva financija, još su šokantnije činjenice koje su njihovom nadzoru - promakle." kaže Nora Krstulović.

Kompletnu analizu, od koje zastaje dah i koja se čita kao najbolja krimi priča, kao feljton izlazi na Teatar.hr. Napominjemo da je dostupna samo uz pretplatu na Teatar.hr, no godišnja pretplata isplatit će vam se višestruko čitanjem samo ove zapanjujuće analize. Jedna kuna dnevno i više je nego dobra investicija za informaciju koju ćete dobiti.

 

Vitomira Lončar

SKANDAL U VIRTUALNOJ SJENI

Na tekst u Jutarnjem listu, analizirajući podatke iz ZAPISNIKA O OBAVLJENOM PRORAČUNSKOM NADZORU U HNK, Ministarstva financija osvrće se i Vitomira lončar u svojem blogu Slamka Spasa - Skandal u Virtualnoj sjeni. Iz Slamke:

"... Dakle, čekamo da se očituju vlasnici HNK-a, čekamo da netko javno progovori o ovom slučaju. Čekamo da odgovorni opravdaju preko 103 MILIJUNA utrošenih kuna poreznih obveznika.? Čekamo i zajedničku tiskovnu konferenciju ministrice kulture i gradonačelnika Grada Zagreba na kojoj će nam objasniti što namjeravaju učiniti da se zaustavi ova PRIVATIZACIJA na hrvatski način naše matične nacionalne kuće.? Ili ćemo se i dalje praviti da se ništa od svega nije dogodilo? (...) Ah, da, sigurno ste se pitali koliko je honorara od siječnja do rujna isplaćeno Ozrenu Prohiću za poslove u HNK-u u Zagrebu? - 86.460,00 kuna. Gdje ti ljudi žive? U kojem svemiru? Na kojem oblaku?? Imaju li ikakvu SVIJEST I SAVJEST ili su uistinu uvjereni da je to što rade ISPRAVNO?

 

OD FALSIFIKATA DO MANDATA

Svoju analizu ZAPISNIKA O OBAVLJENOM PRORAČUNSKOM NADZORU U HNK, kao i napis u 24 sata, Vitomira Lončar nastavlja i u Slamki spasa - Od falsifikata do mandata od 17. ožujka. Nemilosrdnom logikom i hladnoćom egzekutora ova posljednja Slamka osvjetljava kriminal u zagrebačkom kazališnom miljeu tako nedvosmisleno da jednostavno tjera institucije pravne države na reakciju. Hoće li DORH i Policija konačno reagirati na tako jasne i neoborive dokaze o kriminalnim radnjama?

U drugom dijelu Slamke, Vitomira Lončar piše i o nezakonitom novom postavljanju Dušana Ljuštine na mjesto direktora GK Kerempuh u četverogodišnji mandat: - "... Izjavio je Dušan Ljuština u emisiji «Pola ure kulture» 7. ožujka i u Jutarnjem listu od 13. ožujka 2013. godine da se oko svog novog mandata dogovorio s poslodavcem i da prema Zakonu o radu može ostati još jedan mandat. No, zaboravio je i poslodavac i zaposleni Dušan Ljuština da Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, članak 115. nedvosmisleno kaže da se (Stavak c) u mirovinu odlazi posljednjeg dana godine u kojoj zaposlenik navršava 65 godina (...) ... ima tu i nekih zanimljivih članaka iz Ustava RH, pa iz Riznice kojima vas neću opterećivati, ali koji nedvosmisleno kažu da je novi, ČETVEROGODIŠNJI mandat Dušana Ljuštine - protuzakonit.

 

I dok se odmarate od čitanja između dvije Slamke spasa, pogledajte razgovor s intendanticom Anom Lederer te emisiju s gošćama Snježanom Banović i Vitomirom Lončar na Z1 televiziji.

 

Zvonimir Peranić

Peranic 2

H2 K6: U SJENI SKANDALA

Čitajući blog Vitomire Lončar za uočiti je monstruozno stanje zagrebačke kulture. Tako slično onoj riječkoj. A ova su stanja pak slična i ponašanju dijela nezavisne scene. Uvijek isti obrazac: interesna grupa s dodatkom nepotizma i sukoba interesa, bez obzira na zakonske normative hara uz podršku vlasti. I ignorira. Fućka joj se živo za ostatak svijeta.
Ali ovo je samo jedan tekst. Riječko iskustvo je bogatije. Primjerice, kroz dosadašnjih pet tekstova se bavimo Kazališnim vijećem riječkoga HNK u kojemu ukazujemo na nepoštivanje zakona, različite kriterije, nepoštivanje osnivača - Grad Rijeka i njegovo Gradsko vijeće, mnogobrojna umjetnička djelovanja izvan HNK intendantice Nade Matošević Orešković i donedavnog ravnatelja opere Ozrena Prohića za koja su dobivali redovite plaće, ali ni to nije dovoljno, već je donesena i odluka da se dodatno honoriraju dirigiranja i režiranja unutar kuće, sve novcima poreznih obveznika, kršenje Zakona o kazalištima (ZOK) i Statuta HNK ...
Cijeli članak pročitajte ovdje

 

Ivan Kralj
IZVJEŠTAJ IZ ALTERNATIVNOG SVEMIRA

Fantastičan tekst Izvještaj iz alternativnog svemira, ironični pogled na zbivanja u zagrebačkoj kulturi objavio je Ivan Kralj na portalu Kupus.net. Opremljen izvanrednim ilustracijama, ovaj je tekst nezaobilazan za sve koje zanima dublji pogled na našu kazališnu stvarnost. Bravo Ivane Kralju!!

Straška do Limenka

Da nije novootvorenih izvedbenih prostora koje je osigurala gradska vlast predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, nezavisna scena bila bi doslovno na cesti. Osim Pogona koji se smjestio u nekadašnjoj tvornici Jedinstvo, uz koju je usidreno i Ploveće kazalište, te multimedijalnog centra Paromlin, stožernu točku nezavisnog četverolista čine još Limeno kazalište u Sloboštini kojim već godinama uspješno upravlja Dušan Ljuština, te Scena Travno čiji su rezultati toliko zapaženi da je prema njezinoj ravnateljici Ljiljani Štokalo cijelo naselje, a onda i okolni kvartovi, dobilo kolokvijalni nadimak novozagrebačkih "spavaonica". Uspjesi u Travnom su iznimno veliki baš stoga što je ravnateljica uvela rad u jednoj smjeni, te nitko od osoblja ne mora dolaziti u kazalište prije 16 sati, stoga odmorni djelatnici poslu prilaze još agilnije, posvećenije i zainteresiranije, sa zapaženim rezultatima.

 

Slobodan Šnajder


KAKO SAM U DOBI OD ŠEZDESETPET LJETA ZA LJUŠTINU POSTAO ČUDO OD DJETETA

Slobodan Šnajder i ovog tjedna piše briljantan blog na Teatar.hr i ponovno osvjetljava zanimljive pojedinosti iz života Dušana Ljuštine. Slobodan Šnajder piše:

"... Kako sam, dakle, postao čudo? Jedva znam. I sam se čudim. Ali o tome da sam čudo izdaje mi potvrdu Duško Ljuština u "Novostima" izašlim na Dan žena. U intervjuu koji je s njim vodio Rade Dragojević čitam i o drugim čudima. Ljuština je, zar ne, rođeni vođa, karizmatik.

Mi, skromni pješaci društvenih pokreta, pače revolucija, koje stavljaju Ljuštine u središte svojih ciklona, imamo šutjeti. Nada sve, Duško Ljuština cijeli je svoj život teško radio; onako, baš argatovao, mučio se čovac do obnevidjelosti; u znoju lica svojega. ..."

 

Ivica Šimić

PRVO PISMO IZ SIBIRA

Nakon što su došli rezultati financiranja Gradskog ureda za kulturu za 2013., u svojem blogu Car je gol, Ivica Šimić piše o svojem radu u Sibiru,  ali i duhovnim progonima u neke nove, duhovne Sibire.

"... Sigurno se pitate kako to Gradski ured za kulturu zatvara kazalište. Vrlo jednostavno! Gradski ured za kulturu "brižno" je Maloj sceni za 2013. godinu dodijelio 180.000 kuna. Na taj način nitko drugu Bandiću prije izbora ne može ništa predbaciti. Najuspješnije kazalište za djecu u povijesti Hrvatske i ove je godine financirano i nitko se ne može buniti. To što je to financiranje zapravo zatvaranje mogućnosti da Mala scena dalje funkcionira, nikome neće biti važno. U predizbornoj kampanji važno je da se zna da je drug Bandić financirao i Malu scenu, bez obzira na sve ..."


Prvo pismo iz Sibira pročitajte ovdje.

 

pratite na